На Головну

«Я ж усіх Вас пригортаю до свого серця. З особливим зворушенням беру в обійми Вашого доброго Вчителя і мистецького Батька та неперевершеного диригента - достойного пана Миколу Кацала.»

Ваш у Христі †МСТИСЛАВ митрополит, 1990 р.

Опитування

Під патронат якого святого підпадає хорова капела "Дударик"?

Святого Миколая Чудотворця

Святого Лазаря

Всього голосів: 6151

архів

Допоможіть назвати фотографію

У «Дударика» за роки існування назбиралося дуже багато фотографій, і деякі з них нажаль неназвані. Тому ми просимо всіх дудариків допомогти нам назвати фотографії які є тут.

dopomozhit_nazvaty_foto.jpg

Назви фото можете залишати у вигляді коментарів під ними.

«Прощання з колядою» у Великих Грибовичах

10.02.2013

Коляда для українського народу – це не тільки пісні на Різдво. Коляда – це цілий період свят – від Надвечір’я Різдва Христового до Стрітення. Українське Різдво та коляда є нерозривно пов’язані між собою і вже багато віків саме коляда є улюбленим святкування українців.

Святкують, колядуючи, усі регіони України, однак особливий дух святкової коляди відчутний на Заході. Саме тут коляда – це не просто традиція, а й велика духовна цінність. Вже підійшов до завершення період Різдвяних свят, а відтак люди по-трохи прощаються з колядками. Парафіяни церкви святих безсрібників Косми та Дем’яна, що у селі Великі Грибовичі, у неділю, 10 лютого, організували свято «Прощання з колядою». Ініціатором та активним організатором свята став директор хорової капели «Дударик» Дмитро Кацал, котрий також є регентом церковного хору храму у Великих Грибовичах. Саме завдяки йому церква Косми та Дем’яна тісно співпрацює з «Дудариком», а також з хором церкви святого Лазаря, що у Львові. Цей хор став гостем торжества «Прощання з колядою» у Грибовичах. Гості з храму святого Лазяря наповнили свято дзвінким співголоссям, котре доносило до присутніх велич Різдва та Коляди.

А перед тим, свято розпочалося з короткої молитви під головуванням настоятеля храму Косми та Дем’яна у Великих Грибовичах отця Михайла Крумшина. Після чого зал наповнився дзвінкими дитячими голосами зі шкільного вертепу з Великогрибовицької школи. Для дітей коляда – це також велике святкове дійство. Саме дітлахи найперші починають колядувати, славлячи свято великого Різдва. Тому дітки не могли обійти увагою святкове дійство прощання з Колядою. І у своєму різдвяному театрі зі всією дитячою безпосередністю та щирістю у невеличких сценках та різдвяних піснях діти розкрили суть Різдва. І саме через свою дитячу чистоту спонукали задуматись над величчю цього свята. Загалом на торжестві «Прощання з колядою» виступили два дитячі вертепи – зі шкіл Великих та Малих Грибович. Варто зазначити, що у Малих Грибовичах вчаться зовсім маленькі дітки з 1 по 4 клас, однак незважаючи на це, вони відповідально і заздалегідь підготувалися до проводів коляди: власноруч з допомогою своїх батьків зробили костюми героїв з вертепу.

Звичайно ж колядував і церковних хор Великих Грибович. Господарі свята виконали кілька відомих колядок, котрі навіяли присутнім спогади про радісні моменти Різдвяних свят та водночас тугу за тим, що великий період святкової Коляди підходить до завершення. Зокрема співаки з хору, разом із настоятелем храму Косми та Дем’яна отцем Михайлом Крумшином виконали коляду, котру свого часу прославив відомий оперний співак Іван Козловський «Іде звізда чудна».

Повноцінними господарями свята можна назвати також і директора Великогрибовицької школи Широн Ганну Володимирівну та сільського голову Грибович Пителя Ігоря Мироновича. Вони також взяли участь у святі «Прощання з колядою». Зокрема, директор школи зазначила, що для духовного розвитку громади потрібна тісна співпраця між школою, церквою та сільською радою, і саме у Грибовичах вона помітна і дає гарні результати. Прикладом таких результатів є гарно організоване та проведення спільне свято «Прощання з колядою». Сільський голова Ігор Питель також відзначив активну участь громади у святі, подякував своїм односельчанам за свідому позицію та бажання підтримувати і розвивати українські традиції.

Прощалися з колядою грибовичани у великому актовому залі школи, а тому свято зібрало чимало людей. Всі вони підспівували колядки своєму хорові та гостям з львівської церкви святого Лазяря, тому торжество завершилося спільним колядуванням:

                                      "Слава Богу!" заспіваймо,

                                       Честь Сину Божому

                                       І Пану нашому

                                       Поклін віддаймо.

«Прощання з колядою» у Великих Грибовичах, як і сам період колядок ще раз підтверджують, що Різдво, колядки та різдвяні традиції мають для нас величезне значення і, незважаючи ні на що, колядувати українці будуть завжди!

Додати коментар

Ім'я
Коментар
Код
  

Коментарі (0)